Hírek

Iró-olvasó találkozó Balázs Ágnes írónővel


Iró-olvasó találkozó Balázs Ágnessel

A Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helyismereti Gyűjtemény közös szervezésében író-olvasó találkozóra hívtuk a Humán Hét keretében az érdeklődő alsó tagozatos, majd a felső tagozatos gyerekeket és a pedagógusokat. Vendégünk Balázs Ágnes író – színész volt.

 

A rövid köszöntő beszédből megtudhattuk, hogy az írónő színészként kezdte pályáját a Nemzeti Színházban, ahol Shakespeare- és Goldoni-darabokban játszott főszerepet, majd írással kezdett foglalkozni. Első könyve Andersen, avagy a mesék meséje 2003-ban a Holnap Kiadónál jelent meg. Ezt számos sikeres könyv követte a Móra Könyvkiadó gondozásában. A legkiemelkedőbbek a Lufi- sorozat könyvei: Lufi és Szamóca, Lufi és a zűrös vakáció, Lufi és a boszorkányfarsang, Lufi és a hajmeresztő szerelem, Lufi és az elcserélt születésnap, Lufi és a nyolcpecsétes titok, Lufi és a hóba rajzolt szív, Lufi és a párizsi randevú. A Feladó: Fekete Szivárvány című regénye 2005-ben jelent meg, s a NKA „Édes anyanyelvünk” pályázat díjnyertes alkotása lett. Balázs Ágnes színpadi szerzőként, dalszövegíróként és zeneszerzőként is bemutatkozott a nagyközönség előtt az „Isteni show” című musicallel. Az utóbbi időben Mesélő nyelvtan című sorozata lett igen népszerű a gyerekek és a pedagógusok körében.

„Ha szívedben ott a szeretet, legyőzhetetlen maradsz mindörökké” – ezzel a mottóval vette kezdetét az interaktív író - olvasó találkozó. Az írónő felolvasásában részleteket hallgathattunk meg a Lufi-sorozatból. Megismerhettük Lufit, a főhőst, s megtudtuk róla, hogy tulajdonképpen az írónő lánya, Bibi hívta életre ezt a szereplőt, s ahogy nőtt Bibi, úgy növekedett vele Lufi is. Egyre érdekesebb kalandok vártak rá, majd elérkezett életében a szerelem is. Egy – egy rövid részlet felolvasása után a gyerekek kérdéseket kaptak, s rövid választ kellett írásban adniuk a hallottak alapján, illetve egy – egy izgalmas témát közösen megbeszéltek az írónővel. Majd útjára indítottunk egy kosarat, amiben összegyűjtöttük a gyerekek válaszait. Lázas izgalom lett úrrá, hisz sorsolás következett, az írónő egy- egy lapot húzott ki, s akkurátusan ellenőrizte a válaszokat, hisz csak a teljesen hibátlan munkával lehetett nyerni egy-egy finom csokoládét. Kiderült, hogy nagyon figyeltek a gyerekek, szinte mindegyik válasz helyes volt. Ezt követően dedikálásra került sor, illetve minden gyerek kapott egy-egy könyvjelzőt az írónőtől pár kedves szó kíséretében. Majd a pedagógusokkal következett rövid beszélgetés, megismerhettük a Mesélő nyelvtan sorozat néhány kötetét, amelyek az alsó tagozatos tananyag nyelvtani ismereteire épülnek, s a gyerekeket szórakoztatva, olvasmányosan juttatja el az anyanyelv ismereteinek birtoklásához. Használható kiegészítő tananyagként, fejlesztésre, a felső tagozatos gyerekeknek ismétlésre. A könyvekhez zenei anyag is tartozik, amit a Móra Könyvkiadó honlapjáról lehet letölteni.

Egy-egy íróval való találkozás, a személyes jelenlétük gyerekeink körében talán népszerűsítik a könyveket, egy „igazi, élő” íróval való beszélgetés után talán többet olvasnak a gyerekek, s gyakrabban kerül kezükbe igazán értékes szépirodalom. Az a kisfiú, aki lázasan érdeklődött az írónőtől, hogy hol lehet megvásárolni a Lufi-könyveket, s örömmel memorizálta a válaszul kapott honlapcímet- www.mora.hu, biztosan olvasni fog Balázs Ágnes könyveket!

Vargáné Papp Júlia

******************************************-

Kiegészítő információk