Hírek

Szülők iskolája - 2017.

Ha február vége, akkor Szülők iskolája -  Alföldiné Ragyák Andrea szakpszichológus már 11. alkalommal tart előadást az intézmény könyvtárában, ahol gyermekneveléssel kapcsolatos, évről évre egyre aktuálisabb kérdésekről beszél szülőknek és pedagógusoknak. Előadásának célja a gyermekekkel kapcsolatos problémák korai felismerése, az esetleges gondok időbeli kezelése, illetve megelőzése.

Idén február 23-án 17 órától került megrendezésre a Szülők iskolája című program a Bocskai István Általános Iskola Polgári úti intézményének könyvtárában. A vendégeket és az előadót Székely Barnabás igazgatóhelyettes köszöntötte, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ismét segítségünkre áll a volt kolléganő gyermeknevelési kérdésekben.

Az előadásra népes számú érdeklődő összegyűlt, hiszen az egyre aktuálisabb kérdésekkel foglalkozó szakpszichológus szerint is olyan témákat kell a gyermekneveléssel foglalkozó felnőttek elé tárni, mely nehéz és komoly gondok megelőzésére is szolgálhat.

 

A személyiségzavarok már kisgyermekkorban megmutatkozhatnak, melyekre oda kell figyelnünk, s meg kell tudnunk különböztetnünk a kis hisztiktől, vagy a csak ritkán előforduló rosszkedvtől, félelmektől.

A kisgyermekek viselkedéseire, azok zavaraira, vagy esetleges hirtelen megváltozásaira oda kell figyelniük minden velük foglalkozó felnőttnek. Más eset, ha már maga a gyermek is észreveszi, hogy ő valamiben más, eltér a többiektől, hirtelen adódó helyzetekre nem úgy reagál, ahogyan a többiek.

Olyan gyerekekre tudatosan is figyelni kell, akiknél fennállnak a „rizikófaktorok”, tehát előfordult már a családban hasonló eset, rendszeresen rosszkedvűek, gyakran van fejfájásuk, hasmenésük, alvászavaruk.

Sok gyermek a teljesítményein, vagy az ezekhez vezető úton mutatja meg kórós képeit, azaz túl- vagy alig aggódós, vagy akár a szeretetet is túlontúl, vagy akár alig igényli. Iskolai eredmények akadályai lehetnek ezek a jelek, vagy akár már a jelek is figyelmeztethetnek bennünket, hogy mi az oka a teljesítményzavarnak, vagy –ingadozásnak.

A szakpszichológus részletesen kitért a neurózisok és a személyiségzavarok különböző fajtáira, tüneteire. Elmagyarázta továbbá, mi  a pánik és a fóbia, okai, jellemzői. Elmondta, hogy a személyiségzavarokat fel lehet ugyan ismerni már gyermekkorban, de igazán diagnosztizálni csak 18 éves kor után lehetséges.

Szülők iskolája az előadás  címe - nem véletlenül, hiszen, van, amit a szülőknek is tanulniuk kell. Ha van rá lehetőségünk, hogy olyan előadásokat hallgassunk meg, ahol gyermekeinkkel kapcsolatos problémáinkra, kérdéseinkre választ kaphatunk, érdemes megtennünk. Az, hogy milyen felnőtt válik belőlük, a mi felelősségünk. Tudnunk kell rájuk odafigyelni, hiszen a testi tünetek, a rémálmok, a magatartászavarok, a tanulási nehézségek figyelmeztető jelek arra, hogy baj van, gond lehet- s ha mi nem tudjuk behatárolni és megfejteni, van, aki segít ebben.

Szerencsére - mondta az előadó - a szülők a legtöbb esetben partnerek ebben, időben szakemberhez fordulnak kétes kérdésekben és a legtöbben saját érdeküknek tekintik a terápiás kezeléseket, a fejlesztési lehetőségeket.

Az előadás végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az előadónak, aki szívesen segített a kérdezőknek olyan esetekben is, amik nem hangzottak el az előadáson.

Aki eljött, tanult és gazdagodott, hisz segítséget kapott abban, hogy jobban megismerje gyermekét, tanítványát. S ez miért fontos?

Ismerd meg a gyermeket, hogy jobban szerethesd!”- mondta Nagy László.

Tegyük ezt:  szeressük őket - tudatosan, „belülről” , empátiával, s minden lehetséges eszközzel ahhoz, hogy tudjunk megfelelően viszonyulni hozzájuk, és segíteni őket, amiben csak szükséges.

Fekete Andrea

 

 

Kiegészítő információk