NTP pályázat a Bocskaiban

NTP pályázat a Bocskaiban

A 2021/22-es tanév első félévében vette kezdetét a DiTerMa nevű pályázatunk, melynek a jelentése DIgitális TERmészettudomány MAtematika. Ez a pályázat az NTP, vagyis a Nemzeti Tehetség Program „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” című pályázati kategórián belül indult. A pályázatot 3 pedagógus: Seres Tímea, Józsi-Tóth Magdolna és Petrus Tamás Sándor írta és valósította meg 14 felsős gyerekkel.

Az iskolában rendezett első foglalkozáson megismerkedtünk a programtervvel, majd elkezdtük a program logójának a megtervezését.

Miután megismerkedtünk a fotózás alapjaival, egy szakembertől – Varga Miklóstól - is kaptunk hasznos információkat a fotókészítésről.

A program színtere az Óvoda utcai helyszín mellett a hajdúnánási Csónakázó-tó lett. Felfedeztük a tó és a tó körüli növény- és állatvilágot. Megkerestük. Lefotóztuk. Meghatároztuk.

A program része volt az időjárás jellemzőinek megismerése, megfigyelése, tanulmányozása. Itt számoltunk, mértünk, megfigyeltünk és összehasonlítottunk, majd időjárásjelentéseket is készítettünk.

Nagyon érdekes volt a laborvizsgálat, ahol mikroszkóp segítségével vizek parányi élőlényeit figyelhettük meg, fotózhattuk le és csodálhattuk meg.

A következő megfigyelés a fénymérés volt. Az iskolán belül minden terembe bementünk, ahol fényvilágítást és színvizsgálatot végeztünk robotokkal.

2022. februárjában a Debreceni Egyetemre és az Agórába mentünk. Itt az egyetem Víz- és

Környezetgazdálkodási Intézetét és a Halbiológiai laboratóriumát látogattuk meg. Érdekes információkat tudtunk meg, vizsgálatokat és kísérleteket is végezhettünk az egyetem tanáraival. Visszatérve az iskolába az egyetemen elhangzott információkat egy feladatsor segítségével elevenítettük fel.

Március 23-án Budapesten jártunk a Csodák Palotájába. Ez az a hely, ahol játékosan és élményszerűen tanulhat minden látogató. Mi is kipróbáltuk az összes játékot és észre sem vettük, de rengeteget tanultunk. Egy svédasztalos ebéd elfogyasztása után folytattuk az utunkat a Hősök terére, majd Vajdahunyad várához. A közelben a Zene házának udvarán zenélő játékokkal is játszhattunk.

Áprilistól nagyon sűrűn látogattuk a Csónakázó-tavat: vízmintát, talajmintát gyűjtöttünk és elemeztünk, faértékszámítást végeztünk, növényeket határoztunk meg. Fantasztikus élmény volt, hogy a tó közepén található szigetet körbe kenuzhattuk, majd ehhez kapcsolódó fizikai számításokat végeztünk.

Felejthetetlen élmény volt a május 16-án megrendezett foglalkozás, hiszen ekkor este gyülekeztünk az iskolánk előtt, majd autóba ültünk és elindultunk a Keleti-főcsatorna irányába. Itt távcsövek segítségével megvizsgáltuk a Hold felszínét és az égbolt összes látható csodáját.

A Csónakázó-tóról makettet is készítettünk.

Júniusban komplex életközösség bemutatásával és a tó természetvédelmi kiértékelésével foglalkoztunk.

Az új tanév első programja a Kutatók Északájával kezdődött, mely a Debreceni Egyetemen és az Agóra Tudományos Élményközpontban zajlott. Több programot is meglátogattunk a Matematika, Kémia és Élettudományi Tanszéken.

Zárásként fotókönyvet alkottunk.

A program utolsó eleme a 2022. november 10-én a projektzáró foglalkozás volt, ahol bemutattuk és kiállítottuk a pályázat során készült programelemeket: mérési jegyzőkönyveket, feladatlapokat, fotókat, makettet.

Köszönjük Times néni, Magdi néni és Tamás bácsi felejthetetlen foglalkozásait, ezeket a nem mindennapi tevékenységeket és az élményszerű tanulást.

 

Nagy Panna 6.b és Girus Brigitta 8.a osztályos tanulók

A program során készült képeket ide kattintva lehet elérni.

        

 

 

Kiegészítő információk