Nálad a labda!

Nálad a labda! – avagy labdajátékok és felelősségvállalás

A Nálad a labda! – avagy labdajátékok és felelősségvállalás elnevezésű, a Közlekedés, KRESZ, Sport és egészségre nevelés tematikájú napközi táborban vehettek részt a téma iránt érdeklődő felsős diákjaink 2021. június 21 – 25. között iskolánk Polgári utcai intézményegységében. A Csodaszarvas iskolai közösségi program pályázatnak köszönhetően tölthetett el együtt 20 felsős fiú felejthetetlen napokat a labdák sokszínű világában. Céljaink között szerepelt, hogy a gyerekek a mozgás örömén keresztül éljenek át olyan élményeket, melyekkel hozzájárulnak a mozgásfejlődésükön túl a testi-lelki egészségük tudatosabb megéléséhez. Fejlődjön kommunikációs és problémamegoldó készségük, együttműködési képességük. Erősödjön a csoportkohézió és az önbizalmuk. Ismerjék fel saját felelősségüket egészségük tudatos alakításában és döntéseik meghozatalában.

A tábor első napján a gyerekek megismerték a heti foglalkozási tervet, időbeosztást és az általános szabályokat. Elkészült „Az elvárások és félelmek fája”. Az egymással való ismerkedés is közösségépítő játékokon keresztül történt. A nap további részében a választott témakörünk előkészítéséhez kezdtünk hozzá.

 

Beszélgettünk arról, hogy mit jelentenek a következő mondatok átvitt értelemben: Nálad a labda! Fel van dobva a labda! Feldobtuk a labdát!

A következő napon a közlekedésé volt a főszerep.

 Közlekedési és egészségügyi ismeretekkel kapcsolatos hasznos internetes oldalak megismerése mellett közlekedési játékokkal való ismerkedés, totók kitöltése és közlekedési akadálypálya teljesítése is szerepelt a tábori programban. A gyerekek megtanulták a balesetmegelőzés alapjait. Gyalogos, kerékpáros és közösségi közlekedési ismereteik, valamint az elsősegélynyújtási és a baleset esetén szükséges teendőkkel kapcsolatos alapismereteik is bővültek.

A tanulók által várva várt program volt az egésznapos kirándulás a debreceni Kerekerdő Élményparkba. A gyerekek a következő élményelemek kipróbálása közül választhattak: kőkorszaki vízibicikli, vízi dodgem, 2 szintes erdei kalandpálya, trambulin, dodgem, kalózhajó. Ezek kipróbálása remek kikapcsolódás és felejthetetlen élmény volt a gyerekek számára. Ez a nap kitűnően szolgálta a felelősségvállalás, szabálykövetés, közösségépítés, koncentráció fejlesztését.

A tábor másik népszerű programelemeként ellátogattunk a Hajdúnánási Gyógyfürdőbe kerékpárral. Ez jó alkalom volt a kerékpárok előírt műszaki állapotának bemutatására, ellenőrzésére, a tanult közösségi közlekedési szabályok betartására, alkalmazására.  Ebben a programunkban is központi szerepet foglalt el a mindennapos testedzés motivációjának a kialakítása (kerékpározás, úszás). A fürdőzés során felhívtuk a tanulók figyelmét arra, hogy az úszás komplex módon hat az izomcsoportok fejlesztésére, erősítésére.

Az egész hetes táborunk zárásaként kisebb csoportokban különböző labdajátékokban mérték össze tudásukat a fiúk. (pingpong, tenisz, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, kézilabda). Kiemelt szempontként nagy hangsúlyt fektettünk a játékszabályok tudatos alkalmazására, a sportszerűségre, a saját és társaik testi épségére való odafigyelésre.

Úgy gondoljuk és érezzük, hogy minden gyerek élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodott az öt nap során. Előrelépést figyeltünk meg a felelősségvállalás, a szabályok tudatos alkalmazása, a koncentráció, az egészségtudatosság területén. Egyöntetű visszajelzésük az volt, hogy egy következő alkalommal is szívesen részt vennének hasonló programban.

Székely Barnabás, Székelyné Nádas Zsuzsanna


 

 

Kiegészítő információk