HAPPY-HÉT 2021

HAPPY – HÉT               

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet idén tizenegyedik alkalommal hirdette meg a magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő programját. Az online tér több, hasznos eseményre ad lehetőséget, ha megfelelően használjuk. Ezt kihasználva kapcsolódott be a digitális oktatás során a 2.b osztály a Happy- hét programhetébe március 22-26 között.

A program célja a cukros üdítők helyett a több ivóvízfogyasztás jelentőségére felhívni a lehető legtöbb gyerek figyelmét, a több ivóvíz fogyasztásának népszerűsítése.

A gyerekek otthoni keretek között mutatták meg, hogy a digitális tanrendben is meg tudnak valósítani olyan projektet, melynek fókuszában az egészséges folyadékpótlás áll.

Az elsődleges cél az volt, hogy a gyerekek pozitív élményeket társítsanak az ivóvízhez és szórakoztató, játékos feladatokon, interaktív oktatáson keresztül megértsék, hogy miért ez a legjobb szomjoltó.

A HAPPY-hét prezentációnak megtekintése után minden kisgyerek megmutathatta vízfogyasztásának szokásait, megtervezhette saját vizespoharát, elmondhatta véleményét, felhívhatta társai figyelmét erre a fontos témára. Fontos ez azért is, mert az immunrendszer normál működésének fenntartásához az egészséges, változatos táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárul.

Úgy gondolták a projekt megálmodói és jómagam, hogy azzal, hogy a HAPPY-HÉT üzenetei most a szülőkhöz is hamarabb, hatékonyabban elérhetnek, a HAPPY-hét megtartása révén hozzájárulhatunk az egészséget szolgáló otthoni táplálkozási szokások kialakításához, fenntartásához.

Ezúton is szeretném megköszönni a 2.b osztály tanulói és szülői közösségének aktív közreműködését és hozzájárulását a program sikeres megvalósulásához.

Péter Hajnalka,
osztályfőnök


 

Búcsúzunk ....

Szomorú szívvel búcsúzunk kedves kollégánktól, Pusztai Sándortól.

Nehéz elhinni és nehéz leírni, de 2021. március elején örökre eltávozott közülünk
Pusztai Sándor, iskolánk tanára, kollégiumi nevelője.
Búcsúzunk tőle munkatársai, diákjai nevében.

Emlékét örökké őrizzük.


 

A zene mindenkié - 2021

„A ZENE MINDENKIÉ”

2021

Az idei tanévben a „Zene mindenkié” címet viselő projektünket sajnos a vírushelyzet miatt nem tudtuk megrendezni eredeti formájában. Így február utolsó hetében csupán az Iskola úti intézményegység diákjai örvendezhettek ennek a lehetőségnek, miután – a városi szintű versenyek elmaradása miatt – csak ezen a telephelyen hirdettük meg a 2 – 4. évfolyamos tanulók számára e programot. Nagy örömmel fogadták a gyerekek a verseny megtartásának hírét és lelkesen készültek a szóló ének, szóló furulya és csoportos ének kategóriákra egyaránt. A szép számú jelentkező miatt előzetesen válogatót tartottunk, s a döntőbe már a legjobb produkciók kerültek be. Az egészségünk védelme érdekében évfolyamokra és idősávokra bontva tartottuk meg a döntőt, ahol a zsűri közel 50 remek előadást hallgathatott meg. A gyerekek izgultak saját produkciójuk sikeréért és boldogan szurkoltak társaikért. Az idei versenyen sem volt könnyű dolga a zsűrinek, de ennek mi csak örültünk, hiszen nemcsak szebbnél szebben csengő dalokat hallhattunk énekelve és furulyán előadva, hanem láthattunk gyönyörű népviseletbe öltözött kisdiákokat, az izgalomtól és a versenyzés örömétől csillogó szempárokat. A verseny 3 kategóriában és 3 évfolyamon került megrendezésre, melyek közül a csoportos ének kategóriában az évfolyamok összevonásra kerültek. A pontozásnál a zsűri az alábbi szempontokat vette figyelembe: tiszta intonáció; a dalok pontos szövege, ritmusa, dallama; a megfelelő dalválasztás, előadásmód; a helyesen megválasztott tempó, a furulyázás megfelelő technikája. Mindezek alapján az alábbi eredmények születtek:

Bővebben: A zene mindenkié - 2021

Madárbarát iskola lettünk!

Madárbarát iskola

A Madárbarát iskola alprogram a madárvédelem mellett egyedülállóan jó lehetőségeket kínál az iskola környezeti nevelési programjának, a tanmenetek és óratervek bővítéséhez. Emellett alkalmas a szakköri, tudományos diákköri, és szabadidő szervezési munka segítésére is.”

Amikor a fenti mondatokat olvastam, úgy gondoltam, ez a program nagyszerű lehetőségeket kínál iskolánk neveléséhez.

Így 2020 tavaszán belevágtunk.

Attila bácsi madárodúkat mutatott be technikaórákon, majd el is készítették a gyerekekkel. A megfelelő helyszínek felderítése után ki is helyezték azokat.

Bővebben: Madárbarát iskola lettünk!

Kedves Lányok, Asszonyok, Édesanyák, Nagymamák!

Kedves Lányok, Asszonyok, Édesanyák, Nagymamák!


Nyíló piros, pompás színben,
Illatozó, drága kincsben
Ott lapul a szirmok alatt,
Ha keresed, el nem szalad.

Leszakított virágok,
Ezer színben pompáztok,
De vajon kikhez kerültök?
Selymes, érdes kézbe repültök?

Szirmotok alatt ott lapul,
Amiért mindenki bolondul
Akkor is, ha gyermek adja,
Akkor is férfi adja.

Minden lányka megérdemli,
Minden hölgyet megilleti,
De vajon rájöttél-e már arra,
Mit e titok néked adhat?

Megbecsülést, szeretetet
Vagy éppen a nagy szerelmet,
Ha csak te is örülsz e virágnak,
Megbecsülésed metaforájának,

Akkor én is ezt adom néked,
Világok nagy szépeinek,
Legyen a mai napod vidám,
S boldog nőnapot kíván:

a "bocskais férfi karaván".


 

Kiegészítő információk