Ötödik nap: Érdekes és tanulságos délelőtt

A beszélgetések és a cég saját honlapja szerint is a világ egyik legnagyobb lazactenyésztő farmjára látogattunk. Közel volt, Froya szigeten fekszik. Legalábbis az a telep, ahová mi mentünk. Amennyi lazacot láttunk feldolgozni, arra gondoltunk,hoznak más telepekről is feldolgozandó halakat, hiszen a szállítószalagon folyamatosan érkeztek. A lazacokat a szabad vízben kialakított ("holding cages") helyen nevelik, szóval mindig friss vizet kapnak.

Panorámakép a lazacok öbléről. Középen a lazacok medencéje

Meglepő volt az információ: a gyárban 75%-ban litván, lengyel, észt emberek dolgoznak. Láttuk egyébként a parkolóban a különböző országból származó autókat, de nem gondoltuk, hogy a dolgozók háromnegyede külföldi. Vannak egyébként távol-keleti és afrikai dolgozók is. Így már egy kicsit másképp értékeljük az iskolában látottakat is, hiszen elég nehéz lehet egy olyan osztályban tanítani, ahol nagyon sok gyerek nem érti, miről beszélnek. Mindenkinek az angol (lenne) a közös nyelve. Kérdés, ki mennyire tudja az angolt. Mindenki tanul norvégül is, de nem lehet könnyű, hiszen egy nyelvet is nehéz tanulni, nemhogy párhuzamosan kettőt is.

Érdekes felirattal is találkoztunk a gyárban:

 

Lehet, hogy a felirat és a sok kelet-európai dolgozó között van összefüggés?

A munkások a napi 8 órás munkaidő alatt három alkalommal tarthatnak 20 perces szüneteket. Ez alatt pihenhetnek,  étkezhetnek. A cég étkezője 60 norvég koronáért kínál tetszőleges számú étkezést (ez 2.400 Ft), ami az itteni viszonyokat tekintve szinte ingyen van. (Egy cola ára 30-40 korona, egy kávé 20-30 korona.) A dolgozók órabére 55 korona, azaz kb. 2200 Ft.

Nagyon érdekesek voltak a teljesen automatizált berendezések. A válogató, minőség és súlyellenőrző, csomagoló, rakodó gépek és robotok. 

 

A SalMar cég vendégül látott minket egy abédre. Halas szendvicsek, zöldségfélék szerepeltek a mai étlapon. A menü minden másnap változik, azaz egy nap hideg, másnap meleg ételek vannak.

 

Makrélás, heringes szendvicsek, sajtdarabkák és hagyma.

Kiegészítő információk