Negyedik nap: Délutáni és esti beszélgetések

  • Nyomtatás

A délutáni alkotás után sétáltunk egy órányit a kicsi település központjában. Megnéztük az iskolaépületeket is. Az általános iskolában 1-10 osztályig tanulnak a gyerekek, majd folytatják a 11-12. évfolyamot már egy másik épületben. A 12. után szakma tanulására is van lehetőségük. Zeneiskola is működik, az igazgatója lengyel. Az általános iskolában is láttunk külön tantermet a zenei foglalkozások megszervezéséhez. Általában azt mondhatjuk, nagyon jól felszerelt az iskola. Minden teremben rengeteg fejlesztőeszköz, segédeszközt láttunk. Nagy hangsúlyt fektetnek a szabadidő eltöltésére. Az épületben több helyen beszélgető helyek vannak asztalokkal, székekkel, sok konyha a tantermekben vagy azok mellett. Megcsodálhattuk a kicsi, de nagyon jól használható úszómedencét, valamint a mellette található "pancsolót". Inga (a norvég koordinátor, angoltanár) elmondta, hogy a kicsik között nagyon, a nagyobbaknál már nem annyira népszerű az úszásoktatás.

A délutáni programok között szerepelt a polgármesteri hivatal meglátogatása. Meghallgathattunk egy bemutatót a környező szigetvilágról, a gazdaság, a társadalom fejlődéséről, további céljaikról.

A két nagy sziget (Hitra és Foya) együtt tervezi a jövőt. Itt működik a világ legnagyobb lazac-farmja (amit holnap mi is megnézünk). A ét nagy sziget mellett 5.000 sziget is ide tartozik. Van, ahol csak 5 ember él. A szigeteket a norvég szárazfölddel hidak és alagutak kötik össze. A tájékoztató szerint a Hitra-Froya közötti 6 km hosszú alagút a világ legmélyebb alagútja, 260 méterrel fekszik a tenger szintje alatt.

 

A polgármesteri előadást követően átadtuk városunk ajándékait, majd meglátogattuk a tornacsarnokot. Sem a terem, sem a szertár nem különbözött az ismert csarnokokhoz képest, a talaj viszont rendkívül ruganyos volt. Élmény lehet rajta kézilabdázni, kosárlabdázni.

A sétát követően rövid szabadidőnk volt, majd összegyűltünk az esti beszélgetéshez, vacsorához a Hotell Froya-ban (a két 'l' nem nyomdahiba! Így írják a norvégok).

Itt végre megkóstolhattunk egy kis halat is.