Hírek

Fogalmazásíró verseny

  • Nyomtatás

Iskolánkban a tanulóknak ?fagyszünet? volt, de már az alsós munkaközösség pedagógusai  a
Kovács Mónika által vezetett foglalkozáson a Tavaszváró hét tematikáján dolgoztak.
Munkaközösség-vezetőnk sok-sok ötlettel motivált bennünket ennek a tavaszi hétnek a kivitelezéséhez. Ez az ötletsor segített nekem abban, hogy felvessem annak a lehetőségét, hogy újszerű és izgalmas kihívás lenne, ha alsó tagozatos gyerekeknek megrendeznénk egy fogalmazásíró versenyt az intézményegységünkben. Ferencziné Répánszki Tímea diákönkormányzat vezetőnk, a hét szervezője rögtön partnerként állt az ügy mellé, mikor megosztottam vele elképzelésemet. Egy másik ? a Szitakötő folyóiratban meghirdetett - versenyről való véletlen beszélgetés kapcsán Ádámné Balogh Erika kolléganőm bátorított, hogy lehetne a fogalmazásíró versenyt kibővíteni a többi tagintézményben tanuló alsós gyerekeknek. Veressné Fehér Erzsébet kolléganőm pedig felajánlotta munkáját, segítségét, mikor eljutott hozzá is a verseny lehetősége. Ismerve az ő szaktudását, az anyanyelvtanítás iránti elhivatottságát, ezt a jelentkezést én nagy örömmel fogadtam, sőt kitüntetésnek éreztem. Így már készen is állt az ügy kivitelezéséhez egy lelkes team. Megfogalmaztuk a versenykiírást. Az alábbi címek alapján készülhettek a gyerekek:

  • A tavasz és a tél vitája
  • Hurrá, itt a tavasz!
  • A madarak is tavaszt csicseregnek
  • A folyók is tavaszt dudorásznak
  • Zsivajog a természet

 

Eljött március 20-a, a verseny napja. Összesen 26 tanuló érkezett szöveget fogalmazni. A harmadik évfolyamról 15, a negyedik évfolyamról 11 fő. Jó volt felügyelő pedagógusként tanúja lenni az átszellemült, gondolkodó, koncentráló, alkotó gyerekarcoknak. Megszülettek a művek. Izgatottan láttunk hozzá a fogalmazások javításához. Izgatottságunkat, meglepődésünket fokozta, amikor elmerültünk a képszerűen, választékosan, olykor-olykor irodalmi stílusban megfogalmazott mondatok között. Meghökkenésünk mellett a döntési helyzetünk is nehezedett, többször rakosgattuk a fogalmazásokat a helyezésük sorrendjébe. De hát az írás igen szubjektív műfaj, és a végeredmény megállapítását még jobban nehezítette, hogy sok remekül megszerkesztett, élményszerű szöveg közül kellett választanunk. Siettetett bennünket a döntéshozatalban az idő, hiszen gyorsan peregtek a Tavaszváró hét érdekes eseményei, délutánjai. Nagyon hamar elérkezett a programokkal teli hét utolsó napja, amikor kihirdettük ennek a versenynek az eredményét is.

A következő tanulóknak gratulálhattunk.

A harmadik évfolyamon
I. helyezést Kállai Szabolcs (3. b),
II. helyezést Varga Laura (3. f),
III. helyezést Legány Tünde ( 3. e) és Szabó Anna ( 3. b) értek el.
Dicséretben részesültek: Horváth Evelin (3. f), Máró Eszter (3. c), Polyák János (3. e), Varga Luca ( 3. f), Pál-Kovács Sára (3. c), Balogh Enikő (3. b).

A negyedik évfolyamon
I. helyezést Szólláth Gréta Panna (4. a),
II. helyezést Papp Levente (4. d) és Tóth Jázmin (4. b),
III. helyezést Baráth Lúcia (4. d) értek el.
Dicséretben részesültek: László Andrea (4. b), Pálfi László (4. d), Szojka Inez (4. e), Varga Fruzsina (4. c), T. Tóth Petra (4. b), Balázs Emma (4. a), Dráviczki Tibor (4. c).

Köszönjük a döntéshozatalban részt vevő zsűritagok munkáját.
A harmadikos fogalmazások zsűrizésében Csiszár Anikó, Demeterné Vajda Piroska, Vargáné Papp Júlia, Veressné Fehér Erzsébet, a maturandusaink; a negyedikes fogalmazások eredményhozatalában Agárdiné Papp Mariann, Nagyné Sallai Judit és Agárdi Zoltánné vettek részt.

Szeretnénk köszönetet mondani a felkészítő pedagógusok munkájáért. Itt olvashatják el ők és minden érdeklődő a legjobban sikerült szövegeket.

3.évfolyam

I.helyezett
Kállai Szabolcs 3. b: Zsivajog a természet

Amikor februárról márciusra fordítjuk a naptárt, a szarvasok, őzek elkezdik hullajtani agancsaikat. A cinegék, csúszkák, harkályok, meggyvágók egyre ritkábban keresik fel a téli etetőket, jelezve, hogy búcsúzik a tél.

Tavaszt kiált kacagó hangján a zöld küllő, harkály dobol a fák törzsén lárvák után kutatva. Napsütötte részeken, földkupacokon nyüzsögnek az erdő apró ízeltlábúi. Már sok elhullajtott agancsra bukkanhatunk az erdőt járva. Van, amikor futás közben esik le a fejkorona. A szarvasok, őzek csordába verődve napoznak az erdő déli tisztásain. Nesztelen lépteinket mégis észreveszik, s kecses ugrásaikkal tovaszökellnek. A vaddisznó szeret dagonyázni a hóolvadáskor kialakult mocsaras részeken.

Sarjad a fű, a fák ágain duzzadnak a rügyek, és nyílnak a kora tavaszi virágok. Elsőként a téltemető, majd a hóvirág.

Ajánlom mindenkinek a kora tavaszi erdei kirándulást, mert megfigyelhetjük a természet érintetlen szépségét, a tél búcsúzását.


II.helyezett
Varga Laura 3. f: Hurrá, itt a tavasz!

A tavasz a legszebb évszak. Ilyenkor a természet újjászületik, életre kel.

A virágok is megérzik a nap melegét és fényét, s kibújnak a földből, amely eddig a védelmet nyújtotta számukra. Legelőször a hóvirág pompázik, majd a krókusz, a primula díszíti a kerteket, ezután a tulipán, a nárcisz és a jácint mutatja meg magát. Ahogy az idő melegszik, messze földről a madarak is visszatérnek régi fészkeikre. a gólyák és a fecskék már itt költik ki fiókáikat. A gyerekeknek is sok örömet hoz a tavasz, hiszen vidáman játszhatnak a természetben.

A rügyező fák és illatozó virágok között minden ember nagyszerűen érzi magát, legyen az idős vagy fiatal.


III.helyezett
Legány Tünde 3. e: Hurrá, itt a tavasz!

Peti és Panni lázasan készülődött a nagy kirándulásra. A szüleik szerveztek egy túrát a hegyekbe.

Hamar odaértek. Nagyon kellemes idő volt, hiszen a tél már majdnem eltűnt. A hóvirágok gyönyörűen nyiladoztak.  A lankás hegyoldalon csodaszép lila, fehér és rózsaszín krókuszok illatoztak. A hegycsúcstól nem messze még egy kis forrást is találtak. Boldogan tisztították meg a környéket a tavalyi avartól. A madarak vidáman csiripeltek a fejük fölött. Mivel egyre jobban hűlt a levegő, nem maradhattak sokáig.

Fáradtan, de jóleső érzéssel ültek be az autóba, és indultak vissza a városba.


III. helyezett
Szabó Anna 3. b: A tavasz és a tél vitája
Február végén találkozott az elmenőben levő tél és az érkezőben levő tavasz.

Azon kezdtek el vitatkozni, hogy melyiküket szeretik jobban az emberek. A tél azt mondta, hogy ő hozza a legszebb ünnepeket, és fehér lepellel borítja be a földet. A tavasz sem hagyta magát. A melengető sugarak, amelyeket ő bocsát a földre, felébreszti a természetet.

Mivel az idő gyorsan telt, nem tudtak dönteni. Gyerekek, döntsétek el ti!

4. évfolyam

I. helyezett
Szólláth Gréta Panna 4. a: Hurrá, itt a tavasz!

Elfogynak a hófoltok, felébred a téli álmát alvó természet.

Végre itt a tavasz! Hóvirágok kukucskálnak a föld alól, már nem a hó és a fagy az úr. Hazatérnek a fecskék, gólyák, és újra fészket raknak. A szunnyadó természet újra kivirul, az aranyeső virágot bont, a barka rügyet fakaszt, a madarak vidáman csicseregnek a tavaszi napsütésben. Imádom ezt az évszakot! Ilyenkor elővehetem a görkorimat, a bicajomat, és hasíthatok a jó időben! Szeretem, mikor a langyos tavaszi szellő simogatja az arcomat.

Egész nap a kertben játszhatok, ezért is örülök, ha beköszönt a tavasz.


II.    helyezett
Papp Levente 4.d: Hurrá, itt a tavasz!

Tegnap felköszöntöttük József osztálytársunkat, aki a népszokás szerint elvégezte a feladatát. Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget.

A tavasz kezdetét jelzi, hogy megjöttek a gólyák, fecskék, s bújik a hóvirág.  A mi kertünk is elkezdett tavaszodni. Rügyeznek a fák, zöldülnek a bokrok. Nyílnak a virágok a sövény alatt, piroslik a tulipán. De nem csak a természet újul meg, hanem az emberek is.  A téli nagy ruhákat könnyű pólókra, pulóverekre cseréljük. Ismét lehet szabadtéri játékokat játszani. Pingpongozni, focizni, biciklizni. Ma van a tavaszi  napéjegyenlőség, ami azt jelenti, hogy hosszabbak a nappalok, rövidebbek az éjszakák.

Minden jel arra mutat, hogy itt a tavasz. Még Buksi kutyánk is azt csaholja:
--Hurrá, itt a tavasz!

II.helyezett
Tóth Jázmin 4.b: A tavasz és a tél vitája

Egy márciusi reggel a tavasz lustálkodva nyújtózkodott egyet, és elgondolkodott:
- Csalogatok egy kis napot az égre, az emberek mennyire fognak örülni, végre letehetik a nagykabátot, és elbúcsúzhatnak a hideg téltől!

Még így merengett, egyszer szállingózó hópihéket pillantott meg. A tavasz nagyon mérges lett, s ráförmedt a télre:
- Hát te meg mit keresel itt? A te időd már lejárt!
- Hova gondolsz, tavasz? Még tél van!?válaszolta a tél.
- Te ostoba, nem látod, hogy az emberek mennyire várják a tavaszi virágokat és a madarak csiripelését!
- Nem, én azt látom, hogy a gyerekek nem tudtak egy normális hóembert építeni!
- Majd építenek jövőre, most én jövök!?makacskodott a tavasz.
- Még hogy a gyerekek várják a tavaszt?!
- Egyébként is, az én virágaim a szivárvány összes színében megtalálhatóak, a te havad meg csak közönséges fehér! - mondta felháborodottan a tavasz.
A tél sem hagyta magát, s így szólt:
- A gyerekek kedvét is elrontod, mint egy hangulatgyilkos!
- Hogyan hívtál, Hófehérke?
- Jól hallottad, hangulatgyilkosnak!
A tél és a tavasz így vitáztak, míg egy gyerek felkiáltott:
- Süt a nap, és esik az eső!
Egy kislány szomorúan így szól:
- Sajnálom, hogy vége a télnek!
Egy kisfiú is felkiált:
- De jön a tavasz!
Ekkor a tél a tavaszra mosolygott, s belátta, hogy már mennie kell! A hópihék fogyni kezdtek, a virágok kinyíltak, a fák rügyekbe borultak, a madarak csicseregtek.

Így végződött a tavasz és a tél vitája.

III.helyezett
Baráth Lúcia 4.d: Hurrá, itt a tavasz!

A tavasz az év egyik legszebb évszaka. A hideg téli hónapok  után következnek a kellemes tavaszi napok.

A tavasz az újjászületés kezdete. Első hírnöke a földből kibújó pici hóvirág. A hóvirág a jó idő kezdetét jelzi. Napról napra több virág mutatja meg színes arcát. A napsugár hazacsalogatja a költöző madarainkat. Március 15-e után minden nap várva várjuk a gólyákat és fecskéket.
Március, április, május. A hónapok minden napja meglepetéssel van tele. Az időjárás szeszélyes, a napot néha felhők takarják el. A májusi cseresznyefa  látványa feledteti velünk a hideg téli estéket. A friss meleg levegő az embereket a szabadba csalogatja mozgásra, sportolásra, sétálni.

Én azért szeretem a tavaszt, mert a nagykabátot lecserélhetem kiskabátra, mindenki boldog és vidám az utcán. Szeretlek, tavasz!

Kedves fogalmazni szerető gyerekek!

Ha lehetőségünk és igény is lesz rá, a jövő tanévben is szeretnénk fogalmazásaitok olvasásakor, javításakor befogadókként hasonló szép élményekben részesülni.
Addig ? jó tanácsként javasoljuk - gyakoroljátok a párbeszédes részek pontosabb formai elhelyezését, a rokon jelentésű szavak változatosabb használatát a szóismétlések elkerülése érdekében, az egyértelműbb szövegtagolást és a helyesírást! Olvassatok sokat!
Kitartó, alkotó kedvvel teli felkészülést kívánunk! Higgyétek el, hosszú távon is megtérül ebbe a ? magányos? munkába fektetett idő és energia.

Köszönjük alkotó munkáitokat!

Hajdúnánás, 2012. április 12.

Agárdi Zoltánné és Veressné Fehér Erzsébet
szervező pedagógusok