Hírek

Napközi Erzsébet-tábor 2024

Napközi Erzsébet-tábor

A nyári szünetben több száz helyszínen zajlanak Napközi Erzsébet-táborok. A programok és a napi étkezések a táboroztatási program által valósulnak meg. A szervezést évről évre elhivatott pedagógusok végzik. A napközi táborozás jelképes (napi 100 Ft összegű) részvételi biztosíték befizetésével valósul meg turnusonként hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 között, a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, a hagyományőrzés és a kézművesség, az önismeret és a közösségépítés témájához kapcsolódó színes programokkal és napi négyszeri étkezéssel. A táborokat megvalósító pedagógusoknak az Erzsébet Alapítvány szakmai javaslatainak figyelembevételével, a gyerekek érdeklődéséhez leginkább illeszkedő heti programtervet szükséges összeállítaniuk, amelynek minden turnus esetén kötelező része egy külső kirándulás is, ennek köszönhetően sok, kevésbé fejlett régióban élő, hátrányos helyzetű gyermek juthat el például kalandparkba, étterembe, múzeumba, moziba, nemzeti parkba, történelmi emlékhelyekre, élményfürdőbe, állatkertbe – sokan közülük életükben először. A programok összeállítása a helyi sajátosságoknak is teret enged, lehetővé téve ezzel az elkötelezett pedagógusok kreatív ötleteinek megvalósítását is. (Erzsébet Alapítvány)

 

A Bocskai iskolában évről évre megvalósulnak az Erzsébet Táborok – elsősorban napközis tábor formában, de néhány csoport az ottalvós lehetőségekre is vállalkozik.

Az idei tanévben a turnusok és a táborok  számának csökkentésével iskolánkban 3 telephely 2 turnusban pályázott 5 különböző táborral. Az Iskola úton 3, a Polgári úton 1-1, az Alapfokú Művészeti Iskolában  1 napközis tábor megvalósítására kaptak lehetőséget a szervező pedagógusok.

Iskolánk Napközis Erzsébet táborának egyikét „Varázslatos természet” címmel valósítottuk meg az Iskola úton, melyben 60 kisdiák tölthetett együtt egy élményekkel teli vidám hetet június végén.

A táborvezető pedagógusok így foglalták össze az eltöltött egy hetet:

Táborunk célja a környezettudatosság fejlesztése, az egészségtudatos életmód formálása mellett a művészeti nevelés sok-sok kézműves tevékenységgel. Mivel a táborba mind a négy évfolyamból érkeztek gyerekek, játékos ismerkedéssel kezdtük az első napot, mely során a diákok kedvenc plüssállatukat is bemutatták társaiknak. A plüssök aktívan részt vettek a tábor programjaiban. A Ligetben felfedező kirándulást tettünk, ahol nagyítóval vizsgáltuk az élőlényeket, a plüssállatokat pedig elrejthették a gyerekek a természetes környezetben, hogy társaik megkeressék. A szerdai állatolimpián sorverseny keretében állatok mozgását utánozva versenyeztek a csapatok. Itt a tanulók plüssei is a versenyszámok részesei voltak.

Egy állatmese megismerése után dramatikus játékkal megjelenítettük a mesét. A gyerekek lelkesen  vettek részt a kézműves tevékenységekben: lerajzolták kedvenc állatukat csoportmunkában, állathang felismerő játék után kétféle ujjbábot vagy zacskóbábot készítettek, volt aszfaltrajz verseny, a fenntarthatóság jegyében újrahasznosítottuk az előzetesen gyűjtött hulladékot: dobok készültek, a záródélutánon barátságkarkötőket készítettek, melyet átadhattak a táborban szerzett új barátoknak. Örömmel adtunk lehetőséget Varga Zoé 3. a osztályos kislánynak, aki a lufihajtogatás művészetét mutatta be, és tanította a csoportnak: kardok és kiskutyák készültek.

A környezetszépítés jegyében a Ligetben és az iskolaudvaron felszedtük az oda nem illő, környezetet szennyező hulladékot. Megtekintettünk egy videófilmet a szelektív hulladékgyűjtésről. Terápiás kutyákkal érkező vendégeket fogadtunk, érzékenyítő foglalkozáson vettek részt a tábororozók, melyen testközeli kapcsolatba kerülhettek segítő kutyusokkal a bátrabbak.

Minden napunk vidáman indult a játékos reggeli tornával. A gyümölcsnapon jóízűen fogyasztották a gyerekek a tálcákra halmozott sárgadinnye szeleteket. A sorverseny nyereménye finom banán volt. Szerdán délelőtt nagy sikere volt az óriás memóriajátéknak kedvelt és kevésbé ismert gyümölcsökkel és zöldségfélékkel.

A pályázat jóvoltából egész napos kiránduláson is részt vett a csoport. A Debreceni Állatkertben tovább bővíthettük ismereteinket az állatokról, majd a Sziget-kék tematikus játszótéren kifáradásig játszottak a gyerekek.

A tábor zárásaként kiállítást rendeztünk a héten készült alkotásokból, majd fagyiztunk. Pihenésként gitárzenével kísérve közösen énekeltünk. Minden táborozó kapott emlékül egy állatkát ábrázoló kitűzőt. Ez az ajándék egyúttal nemes célt is szolgál, mert a kitűzők megvásárlásával a „Varázslatos természet” tábor támogatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkáját.

A táborvezető kvízjátékot készített a hét történéseivel kapcsolatosan, melyet minden gyerek megoldott. Kiderült, ezernyi élményt szereztek, új barátokra leltek, remekül érezték magukat, szívesen táboroznak jövőre is.

A Varázslatos természet tábor megvalósítói: Kaprinyákné Ádám Edit, Baksa Henrietta, Nagy-Tóth Annamária, Nábrádiné Bagdi Ildikó, Szabó Albertné, Varga Miklósné

Az Iskola úti intézmény  másik 60 fős tábora a SULIOLIMPIKONOK nevet kapta, mely  tematikájában az olimpiához kapcsolódott.

A gyerekek első nap a táborba érkezés után közösen megalkották a tábor házirendjét, a szabályainkat. Mindenki megfogalmazta, mit várt a tábortól. A harmadikosok beszámoltak Szent Erzsébet életéről, az Erzsébet táborok céljáról, meghallgattuk az Erzsébet-dalt, majd  kiosztásra került az Erzsébet logós kendő.

Mivel 4 osztályból tevődött össze a tábor létszáma, ezért a délelőtt további részében ismerkedési játékokat játszottunk.

A tízórai után ismertettük a gyerekekkel a tábor tematikáját: 2024-ben van a párizsi olimpia és a táborunk programja ehhez az eseményhez kapcsolódik. A negyedikesek beszámoltak az olimpia történetéről, kiállítást készítettek a magyar olimpikonokról. 

Ezután ismertettük a gyerekekkel a hét programját és a heti versenyekhez megalakítottuk a vegyes korosztályú csapatokat. Az 5 csapat az olimpiai ötkarika egy-egy színét képviselte.  

A csapatok minden nap valamilyen olimpiai sportággal ismerkedtek meg valamint versenyeken vettek részt. Az eredménynek megfelelően az olimpiai láng egy-egy lángnyelvét kapták meg jutalmul, így a  tábor zárásaként az a csapat nyert, amelynek a legnagyobb olimpiai lángja gyűlt össze. Megnéztük a youtub-on az olimpiai láng fellobbanását, jelképesen mi is is meggyújtottunk egy lámpát, mely az iskola folyosóján világított a tábor ideje alatt. 

A bemutatók, versenyek közötti valamint a minden ebéd utáni döfönye pihenő időben lehetőséget adtunk a gyerekeknek a “Szöszmötölő” kreatív műhelyben kézműves tevékenységre a társasjáték mellett. Az első napon a párizsi olimpia kabaláját, a frígai sapkát készítették  el a gyerekek,  valamint az olimpia 5 színéből barátságkarkötőket fontak bőrből, fonalakból, pólót, textilt festettek különféle technikával, kötélverővel fonatokat készítettek. 

A hét első napján  megismerkedtek Ázsia sportjával, a karatéval a  helyi karate sportklub bemutatójaval. Ezután  beszéltünk a paraolimpiáról is egy   érzékenyítő foglalkozással tarkítva.  

          A további napok zenés reggeli tornával kezdődtek, majd a gyerekek több csoportban a földrészek sportjaival ismerkedtek meg.

Az egészséges életmód jegyében egészséges sütiket is készítettek egészséges alapanyagokkal és azok előállításával.

Csütörtökön került sor az egész napos kirándulásra. Az alföldi gyerekek előszeretettel mennek mindig a hegyekbe, ezért Lillafüredet választottuk úticélunknak. Délelőtt megnéztük a Szent István cseppkőbarlangot.

Különleges élményt nyújtott a gyerekeknek a vízesés, a Hámory tó  és a Palotaszálló megtekintése, a hegyi kis falucska hangulata, szépsége.

Utolsó nap a csapatok tájékozódási csapatversenyen vettek részt Hajdúnánás városában, melynek  végcélja a Liget volt, ahol  Mini olimpiára került sor. Itt a gyerekeknek lehetősége volt, hogy  a folyamatos heti csapatversenyek mellett  egyénileg is összemérhessék az erejüket, ügyeségüket, gyorsaságukat. 

A tábor utolsó momentuma a hét értékelése, jutalmak kiosztása, a tábor zárása volt, ahol valódi dobogóra állhattak a legjobbak, érmekkel a nyakukban, ajándékokkal a kezükben és szép élményekkel a tarsolyukban.

 

A tábor vezetői voltak: Ádámné Balog Erika, Szincsákné Sebestyén Enikő, Péter Hajnalka, Lévai Péter, Pálóczi Anikó, Fekete Andrea

A Szitakötő elnevezésű, ökológiai szemléletű, élményközpontú Napközi Erzsébet tábor 38 fő, 1-6. osztályos diák és négy megvalósító pedagógus együttműködésével valósult meg az Iskola utcán. A tábor programjában a sok közös játék mellett kiemelt szerepet kapott a természet, a növények, állatok mind jobb megismerése és védelme a fenntarthatóság jegyében, ismeretterjesztő könyvsorozatok, képes memóriajátékok, valamint a Szitakötő irodalmi-ökológiai, kíváncsi gyerekek folyóiratának segítségével, valamint a természetben tett túráink során a Hajdúnánási Gyógyfürdő Termál Tavához, a Debreceni Nagyerdőn. Nagy élmény volt a gyerekeknek a kenuzás, a strandfoci, az Állatkerti barangolás, a Vidámparki és a Sziget-Kék játszóparki önfeledt szórakozás, a közös mozizás, fagyizások. A szerzett élmények kreatív, művészeti feldolgozása során törekedtünk az újrahasznosítás szemléletformáló szerepének előtérbe helyezésére, így pl. kávékapszulás kartondobozok felhasználásával óriás állatképes leporellót készítettünk, használt, kinőtt pólókból barátságkarkötőt, fejpántot fontunk, ösztönözve a gyerekeket, hogy hasonló, kidobandó anyagokból hogyan alkothatnak otthon is valami kreatívat, értékeset a nyári szünetben. A hét során folyamatosan készülhettek a gyerekek a záró napi Ki mit tud?-ra, ahol közös és egyéni tánc, torna és karikagyakorlatok, stand up előadás, népdaléneklés, pop slágeréneklés, gitárzene egyaránt szerepelt, melyet nagy örömmel mutattak be egymásnak az egyre jobban összekovácsolódott Szitakötők. Zárásként közösen énekeltük el a hét minden napján szorgalmasan tanult Erzsébet tábori dalt, majd egy nagy zenés, táncos buborékfújó partival - a jövő évi visszatérés reményében - búcsúztunk el a tartalmas tábortól, s egymástól.  

A tábor megvalósít pedagógusai – Pappné Koroknai Éva, Kissné Nyári Márta, Boros Erika nevében Bodnárné Varga Márta táborvezető.

A  Polgári úti intézményegységben 2 turnusban is táboroztattak 120 gyerekkel, 6 vállalkozó kedvű, elhivatott pedagógussal.

Mindkét tábor vezetője Székelyné Nádas Zsuzsanna volt,  a segítő pedagógusok: Gazdácska Judit, Löfcsikné Rékasi Ilona, Erdei Erzsébet, Pusztai Eszter, Székely Barnabás.

Az első turnos a Táborozzunk retro hangulatban!, a második az Öt karika – labdaözön – hangolódjunk az olimpiára! címeket kapta.

Változatos, és élménydús foglalkozásokkal, programokkal töltötték a két hetet, melyek . címszavakban: kirándulások: 4D mozifilmnézés, Debreceni Repülőtérlátogatás, Sziget –

kék Tematikus Park, debreceni Nagyerdő és a Békás - tó, strandolás, számháború, önismereti

és kooperatív játékok, csapatépítő labdás játékok, csocsó, léghoki, pingpong, foci, tollaslabda,

sorverseny, röplabda, kincskeresés, társasjáték, kártya, ugróiskola, retro játékok és mesék,

mesefigura készítése, aszfaltrajzolás, fonás, sportbemutatók.

 

A Csicsergők tábor - madárhangok a zenében táborról Szabó Emese táborvezető így írt:

Bár a tábor alapvetően zenész gyerekeket szólított meg, voltak sorainkban képzőművészek is. A tábor tematikája - mint azt a cím is mutatja - a természet és zene kapcsolata volt: közelebbről a hazánkban megfigyelhető madárfajok és hangjaik meg-és felismerése, összekapcsolása zenei élményekkel.

Ezért helyszínül a Balázstelki Iskolát választottuk, ami remekül be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Madárhangtól volt hangos a környezetünk ebben az 5 napban. Játékainkat, kézműves tevékenységeinket is erre a motívumra fűztük fel. 

Előadóink témáiban éppen ezért szerepelt a fenntarthatóság: a vizek, erdők, mezők élővilágának megismerése, megóvása. 

A hetet táborzáró koncerttel ünnepeltük pénteken délután, ahol 20. századi zeneszerzők műveinek előadásával búcsóztunk a közösen együtt töltött napoktól.

A tábort szervező és lebonyolító pedagógusai nevében megköszönjük a lehetőséget, a támogatást az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, a Bocskai Iskolának, a Hajdúböszörményi Tankerületi Központnak, a szülőknek, valamint mindazoknak, akik támogatták a programok megvalósulását.

 

 Fekete Andrea


 

Kiegészítő információk