Hírek

NTP-SPEC-22-0007 „Sikerre születtél!”

 NTP-SPEC-22-0007 „Sikerre születtél!”

A Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium - mint Akkreditált Kiváló Tehetségpont – Pedagógiai Programjában központi szakmai területet foglal el a tehetséggondozás.

Intézményünk tehetséggondozó munkatervében nagy hangsúlyt fektetünk a sportban kiemelkedő képességű tanulóink kiválasztására és fejlesztésére. A kajak - kenus, kézilabdázó, labdarúgó tehetségpalántáink mellett az asztaliteniszezők is szép sikereket értek el eddig is a diákolimpiákon és a korosztályos utánpótlás versenyeken, bajnokságokon.

 

A Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „A speciális fejlesztést célzó programok támogatására” NTP-SPEC-22 kódszámú kiírásra iskolánk sikeres pályázatot nyújtott be „Sikerre születtél!” címmel.

A tanévet átívelő, 60 órás, tanórán kívüli, a sporttehetségek kibontakozását segítő, integratív szemléletű foglalkozássorozat pályázati anyagát összeállította és a megvalósítás szakmai koordinációját Székely Barnabás végezte.

A programban az asztalitenisz sportág kapott kiemelt szerepet a felfedezett pingpongos tehetségígéretek, tehetségek, kiemelten tehetségesek sportági technikai, fizikai képességeinek, mentális fejlettségi szintjének a fejlesztését szem előtt tartva. 

Pályázati programunkban a következő célokat fogalmaztuk meg:

  • Tehetségeink személyiségjegyeinek, alapkompetenciáinak fejlesztése, hogy tudatosabban és magabiztosabban tudjanak reagálni a mindennapi életben és az asztalitenisz versenyeken rájuk váró élethelyzetekre, konfliktus- és stresszhelyzetekre, versenyszituációkra.
  • A hátránykompenzáció és esélyegyenlőség elősegítése.
  • A taktikai, technikai és fizikális előre lépésük mellett a kognitív, mentális képességek, a társas kapcsolatok és kommunikáció integratív módon, differenciáltan, az egyéni személyiségtérkép figyelembevételével történő fejlesztése különböző munkaformák alkalmazásával (egyéni, páros, csoportos, kooperatív).
  • Az asztalitenisz sportágban kiemelkedő tehetséggel bíró tanítványaink minél jobb eredményeket érjenek el a diákolimpiákon illetve igazolt versenyzőként egyesületükben.
  • Az asztalitenisz sportág népszerűsítésével minél több nebuló ragadjon pingpongütőt és szüleik támogatásával egyesületekben felkészült edzők kezei alatt pallérozódjon tehetségük rendszeres edzéslátogatás során.
  • A mozgás, a testedzés, a sportolás része legyen életvitelüknek, ezzel segítve egészséges életmódjuk kialakítását.

A pályázat megvalósítása a Bocskai Iskola Polgári úti intézményegységében történt, mivel a részt vevő 22 tanuló ebben az egységben tanul, valamint a sportághoz kapcsolódó tárgyi feltételek itt biztosítottak. Köszönhető ez a Hódos Imre Utánpótlás – és Diák Sportegyesület és a Bocskai Iskola között régóta fennálló korrekt, és egymást támogató kapcsolatnak.

A gazdag sokrétű és érdekes feladatok a gyerekek értékelése alapján nagymértékben mozgósították, motiválták őket. Érdeklődve, bátran kapcsolódtak be az adott feladatok, játékok megvalósításába.

A tehetséggondozó programunkhoz szorosan kapcsolódó kiegészítő tevékenységként a kötelező óraszámba nem beszámított 1 napos, teljes ellátást biztosító autóbuszos kirándulást választottuk, amely során Budapestre, a Cyberjump Trambulin Parkba, a Laserparkba és az Elevenparkba látogattunk el. Célunk az volt, hogy diákjaink eljussanak egy olyan helyre, ahol a testmozgásé, az egészséges életmódé a főszerep. Az eszközpark fejlesztette a tanulók reflexeit, a téri gondolkodásukat, a térbeli emlékezetüket, a mozgáskoordinációjukat továbbá javította a reakcióidejüket. Fontos szerepet kapott a sporteszközök használata során a figyelem, a kognitív flexibilitás valamint az interperszonális, együttműködési kompetenciák fejlesztése. Az itt töltött idő felért egy komolyabb testmozgással.

„A sikerre születtél!” című tehetséggondozó programunk zárásaként megállapíthatjuk, hogy elérte célját. A sikerkritériumokat teljesítette azzal, hogy a 22 bevont tanuló személyiségjegye, alapkompetenciái, kognitív és mentális képességei, társas kapcsolati és kommunikációs kompetenciája sokat fejlődött.

Székelyné Nádas Zsuzsanna,
pályázati koordinátor


 

Kiegészítő információk