Hírek

Pályaválasztási szülői értekezlet - 2022

Pályaválasztási szülői értekezlet

A pályaválasztás előkészítése és lebonyolítása minden tanévben fontos részét képezi az iskolai munkának. Így került sor ebben az évben is pályaválasztási témahétre a Bocskai Iskolában. Ennek részeként 2022. november 10-én délután a hetedikes osztályfőnökök szervezésével szülői értekezletet tartottunk az érdeklődő 7. és 8. osztályos diákok és szüleik számára. Elsőként Mónusné Ruszin Anna szakmai vezető köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd ismertette a már lezajlott programokat. Ezt követően Löfcsikné Rékasi Ilona, a felsős nevelési munkaközösség vezetője tájékoztatott mindenkit a továbbtanulással kapcsolatos fontos tudnivalókról, határidőkről, feltételekről.

 

A szülői értekezleten annak a három középiskolának a képzési kínálatát ismerhettük meg, akik elfogadták intézményünk meghívását.

Elsőként Harangi Zsolt, a BSZC Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskolájának igazgatóhelyettese tartott tájékoztatót az intézmény által kínált szakképzési lehetőségekről. A jövő tanévben is többféle szakmát kívánnak oktatni, ügyelve arra, hogy lányok és fiúk egyaránt megtalálják náluk a számukra megfelelő irányt. Fontosnak tartja az iskola, hogy a szakmai végzettség megszerzése mellett a tanulók érettségi vizsgát is tegyenek, melyre minden lehetőség adott. Ezáltal szakirányú felsőoktatásba is jó alapokkal mehetnek tovább, amennyiben ilyen terveik vannak. A szorgalmas, kellően motivált, jó tanulmányi eredményű tanulók számára többféle ösztöndíjat biztosít a fenntartó. Nem elhanyagolható szempont, hogy a nánási diákok helyben sajátíthatják el egy, vagy akár több szakma ismeretét, megkönnyítve ezzel a családok terheit. Végzett szakemberként pedig adott lesz számukra a minél előbbi pénzkereset, vagy a szakmai továbbhaladás.

Dér Balázsné Dobi Inci, a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium igazgatónője bemutatta a gimnázium nyújtotta képzési lehetőségeket. Az intézménynek hosszú évek óta megszokott, jól bevált tagozatkínálata van. A Kőrösibe a jó tanulmányi eredményű, de a továbbtanulást illetően még nem feltétlenül stabil elképzelésekkel rendelkező diákokat várják. Lehetőség van akár több nyelvvizsga megszerzésére a nyelvi speciális tagozaton, illetve emelt szintű érettségire való felkészülésre is. Az általános tantervű osztályban pedig van idő elmélyülni több tantárgyban, hogy jól átgondolhassák a diákok felsőfokú tanulmányaikat. Mindezeket alátámasztja a gimnázium megyei előkelő elhelyezkedése az iskolák szakmai eredményességének rangsorában, valamint a sikeres felvételik magas százalékaránya.

A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumot Gyulai Sándor igazgató mutatta be. Náluk vannak olyan tagozatok (nyelvi előkészítő, reál, humán, média), amelyek Nánáson nincsenek. Központi felvételit kérnek, de annak elvárásai nem teljesíthetetlenek, tehát érdemes megpróbálni. A két város között nem nagy a távolság, a továbbtanulási statisztikájuk pedig közel hasonló a Kőrösiéhez. Aki jó gimnáziumot szeretne választani városunkon kívül, az nyugodt szívvel jelentkezzen a böszörményi gimibe!

Végül Tóth Imre igazgató úr a Bocskai Iskolához tartozó középiskolai kollégium helybeli diákok számára nyújtott szolgáltatásairól nyújtott felvilágosítást. Az externátus nagyon jó lehetőség azoknak a tanulóknak, akiknek segítségre van szüksége a másnapra való felkészülésben. A kollégiumban szaktanárok irányításával délutánonként együtt tanulhatnak a kollégistákkal, tanári felügyelettel és segítségnyújtással.

Úgy gondolom, hasznos volt ez a program ahhoz, hogy minden végzős diák tudatosan, a képességeihez, céljaihoz, illetve szülei lehetőségeihez mérten megfelelő döntést hozzon a pályaválasztásával kapcsolatban.

Tarné Kovács Andrea

osztályfőnök


 

Kiegészítő információk