Hírek

Méhek a 2.b osztály termében

A Fenntarthatósági témahéten saját projektet valósítottunk meg: a méheket választottuk a hét témájának.

A projekt célja az volt, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a méhek hasznosságára, védelmére, a méz szerepére az egészséges táplálkozásban. Hiszen a mezőgazdasági kultúrák legalább 90%-a valamilyen szinten a beporzó rovaroktól függ.

Albert Einstein is felhívta az emberek figyelmét: „Ha a méhek kipusztulnak, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl. „

Először a méhek élőhelyével ismerkedtünk meg, majd a szülők segítségével magunk is virágoskertet hoztunk létre az intézményegységünk területén. Részletesen megismerkedtünk a méhcsalád tagjaival, feladataival. Fodor Tamás hajdúdorogi méhész is ellátogatott hozzánk. Bemutatta a méhészkedés eszközeit. Volt mézkóstolás, valamint méhviaszból gyertyakészítés is. Megismerkedtünk a méznek az egészséges táplálkozásban betöltött szerepével: milyen ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz?

A szülők segítségével mézből készült ételek, sütemények receptjét gyűjtöttük.

Énekórán Ancsa nénivel megtanultuk a Méz, méz, méz… kezdetű dalt. Szabadidőben ismeretterjesztő filmeket néztünk a méhek életéről.

 

Az így szerzett ismereteket a projekt végén csoportmunkában egy lapbook készítésével rögzítettük.

A Nánás Pro Cultura Nonprofit Kft. Maja, a méhecske című lapbook pályázatára is beneveztünk a lapbookjainkkal.

A városi pályázaton Gyöngyösi Lara, Hajdu Vivien, Horváth Jázmin első helyezést, Hadadi Emese, Horváth Sára és Péter Bence harmadik helyezést értek el.

Ezen a héten is nagyon sok ismeretre tettek szert a gyerekek, nagyon sok élménnyel gazdagodtak. Köszönjük a szülők segítő támogatását!

Reméljük, gyerekeink a méhek alaposabb megismerésével környezetünk védelmében tudatosabban vállalnak felelősséget!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ádámné Balog Erika, Szincsákné Sebestyén Enikő


 

Kiegészítő információk