Hírek

Fenntarthatósági témahét az alsó tagozaton

„Minden egyes apró cselekedet számít.
Mindenki tehet a változásért, minden egyes nap, és
minden egyes percben,
hogy jobb legyen a világ.“

Dr. Jane Goodall

A környezet védelme mindannyiunk érdeke. A globális felmelegedés, a vízhiány, a csökkenő energiakészlet, a klímaváltozás veszélyeztetik Földünket. Ezért szükség van a szemléletváltásra.

A szemléletváltásra a gyerekek a legfogékonyabbak. Alsó tagozaton kiemelt fontosságú, hogy megértsék a környezet védelmének, a fenntarthatóságnak a jelentőségét. Tudatosan védjék környezetüket, s mindez személyiségük részévé váljon.

Ebben a tanévben április 25-27. között volt a Fenntarthatósági témahét, melyben iskolánk minden alsós tanulója részt vett osztályszinten.  Az osztályok választhattak az ajánlott projekttervek közül, vagy a maguk által összeállított projektet valósították meg.  Az ajánlott projektek a víz, az egészségvédelem, a felelős fogyasztás valamint a hulladék témaköröket tartalmazták. Megadott programokat valósítottak meg. Érdekesség volt az online órákon való részvétel is. Voltak osztályok, amelyek több projektből állították össze a témahét programját. A saját projektek az adott osztály érdeklődési körének megfelelő programokat tartalmazott.

Osztály

A megvalósított projekt címe

1.a

Gólyák (saját projekt)

1.b

Közös kincsünk a víz

1.c

Piacon vagy szupermarketben?

1.d

Környezetvédelmi 7próba (saját projekt)

1.e

Piacon vagy szupermarketben?

2.a

Piacon vagy szupermarketben?

2.b

Méhek (saját projekt)

2.c

Óvjuk a Földünket!

2.d

Nézz szembe a szemeteddel! Hasznosíts újra!

2.e

Nézz szembe a szemeteddel!

3.a

Környezettudatosság – nemcsak most (saját projekt)

3.b

Közös kincsünk a víz

3.c

Csepp a tengerben

3.d

Piacon vagy szupermarketben?

4.a

„Szeresd a virágot…”

4.b

Csepp a tengerben és Szeresd a virágot (2 projekt részben)

4.c

Közös kincsünk a víz

4.d

Egészséges Föld, egészséges gyerek (saját projekt)

4.e

Közös kincsünk a víz

4.f

Környezetvédelem minden nap (saját projekt)

A projektek megvalósításakor minden osztály igyekezett kihasználni a városi rendezvények adta lehetőségeket is: több osztályunk vett részt a Nánás Pro Cultura Nonprofit Kft. által szervezett programokon, kiállításon.

A témahéten minden osztály nagy figyelmet szánt a saját környezetük rendben tartására is. az osztályok többségében a szülők is segítettek, fákat, növényeket ültettek. 

A környezettudatosság kialakítása nemcsak ezen a héten történik osztályainkban, az érzékenyítés folyamatosan zajlik iskolánkban. Azonban ezen a héten kiemelten irányítjuk tanulóink, szüleink figyelmét a környezetvédelmi problémák felé.

Reméljük, tanítványaink az egyhetes programmal nemcsak hasznos tudással gazdagodtak, hanem a közösen átélt élményeknek köszönhetően még inkább erősíti a gyerekekben a környezet iránti felelősségvállalást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alsós nevelési munkaközösség


 

Kiegészítő információk