Hírek

Író-olvasó találkozó Horgas Judit irodalmárral

Iskolánkban több mint tíz éve van jelen a Liget Műhely Alapítvány Szitakötő című folyóirata és a hozzá kapcsolódó oktatási program. A tartalmában és megjelenésében egyaránt magas minőségű, igényes irodalmi-ökológiai lap ritka kincs, igazi érték és értékközvetítő (az alcímében is jelzett) kíváncsi gyerekek számára.

 

A kortárs versek, mesék, ismeretterjesztő írások éppúgy segítik a 6-12 éves gyerekek személyes kérdéseire, mint korunk globális környezeti és társadalmi kihívásaira való válaszkeresést a gyerekek teljes bevonódására számítva.

A negyedévenként megjelenő, gazdagon illusztrált,  reklámoktól mentes lapot érdeklődve, szívesen veszik kézbe ifjú olvasói, titkai után fürkészve az iskolai könyvtári foglalkozásokon és önálló olvasásra egyaránt. Minden szám egy kiemelt témára fókuszál a gyermeki személyiség és közösség, ill. természeti, társadalmi környezetünk világából.

Az írások feldolgozását a főszerkesztő, dr. Horgas Judit által koordinált oktatási program is segíti, mely az iskolák által pályázat keretében elnyerhető részvételhez kapcsolódik, ahogyan az osztálynyi mennyiségű folyóirat biztosítása is. További lehetőség a Szitakötő online elérését biztosító honlap is, https://ligetmuhely.com/szitakoto-folyoirat/ mely a világjárvány idején az írásos megjelenés mellett a versek, mesék hangos változatával is bővült Horgas Judit gyönyörű tolmácsolásában. A honlapon érhető el az a gazdag, folyamatosan bővülő, kereshető feladatbank, mely az aktuális és a korábbi lapszámokhoz készült pedagógiai segédanyagokat tartalmazza. Óravázlatok, foglalkozástervek, feladatlapok, rejtvények között böngészhetnek, akik e páratlan értékű, hiteles folyóirattal szeretnék gazdagítani a gyerekeket. A segédanyagokat a szerkesztőség mellett a programban résztvevő iskolák mentortanárai készítik, s teszik elérhetővé az érdeklődő pedagógusok részére. Mindegyik számhoz kapcsolódik egy-egy kreatív alkotópályázat is, melyre irodalmi, képzőművészeti alkotásokkal pályázhatnak a gyerekek önállóan, vagy csoportosan is. Iskolánkból több alkalommal vettek részt eredményesen tanulóink. Legutóbb Cséki Kornélia 4.a osztályos grafika tanszakos kislány rajza került a díjazottak közé, aki boldogan vette át a jutalmul kapott kortárs író könyvét! https://ligetmuhely.com/szitakoto/a-valtozas-ize-eredmenyhirdetes/ A folyóiratban való további búvárkodásra ösztönöz a honlapon hetente megválaszolható online kérdés is, mellyel egy-egy könyv nyerhető. Itt is több diákunknak kedvezett már a szerencse helyes megfejtéséért.

Áprilisban abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy ellátogatott iskolánkba dr. Horgas Judit és két órás interaktív Szitakötős foglalkozás során varázsolta el a negyedik osztályosokat, valamint a meghívott szülőket, pedagógusokat. A tavaszi lapszám témája a változás volt. Főszerkesztő asszonnyal ezt a témát járhattuk kicsit körbe a kiscsoportokkal - ahol együtt gondolkodott és alkotott gyerek, szülő, pedagógus -, majd közös megbeszéléssel, dramatizálással, játékkal.  A jó hangulatú, ugyanakkor tartalmas, mély értelmű foglalkozásért mindannyian nagyon hálásak voltunk. Köszönet érte! Bízunk benne, hogy még sokáig gazdagíthatjuk tudásunkat a Szitakötő és csapata segítségével!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bodnárné Varga Márta,
az oktatási program iskolai mentortanára

Kiegészítő információk