Hírek

Iskolavár(ó) - 2022.

Iskolavár(ó)

Az óvodából iskolába átmenet a családok életében az egyik legsarkalatosabb pont, mely nemcsak a kisgyermeknek változás és újdonság, hanem a szülőknek, nagyszülőknek és a testvéreknek is. A problémák és az ezzel kapcsolatos „döccenők” megoldására és áthidalására rendezett  program-sorozatot a Bocskai István Általános Iskola közössége.

Pedagógiai-pszichológiai  kutatók kritikus  periódusoknak tekintik az átmeneteket az emberek életében, ide értve az óvoda-iskola váltást is. „Az iskolakezdés közel akkora (bizonyos értelemben talán nagyobb) változást jelent a 6 év körüli gyermek életében, mint amikor a 17-18 éves fiatal az iskolapadból a munkahelyre kerül.” (Gósy, 1997, 71.)

Az iskolába lépő gyermek új közösségbe kerül, számára ismeretlen környezethez és szabályrendszerhez kell alkalmazkodnia, kötött foglalkozási rendben kell végeznie a tevékenységeket. Ahhoz, hogy ezeknek az elvárásoknak meg tudjon felelni, el kell érnie bizonyos érettségi fokot biológiai, pszichés és szociális téren egyaránt (Golyán, 2017).

Az óvoda és iskola közötti átmenet egyik mérföldköve a beiskolázás, melynek legfontosabb feltétele, hogy a gyermeknek alkalmasnak kell lennie az iskola keretein belül zajló tanulásra, az ottani szabályok elsajátítására, alkalmazására. Ahhoz, hogy bírja a terhelést mind testileg, mind pszichés, kognitív és szociális téren el kell érnie bizonyos fejlettségi szintet. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a tanulási folyamat eredménytelen vagy nem megfelelő színvonalú lesz. Ahhoz, hogy az iskolai kudarcot elkerüljük, fontos, hogy időben megfelelő szakemberekhez kerüljön a gyermek, ide értve az elsős tanítónénit és bácsit, a fejlesztő pedagógusokat és a gyógypedagógusokat is.  A Bocskai Iskola pedagógus közössége ezek figyelembevételével építi és ápolja szakmai kapcsolatait a város óvodáival és a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársaival, mely az országosan ismert programok és lehetőségek tekintetében is példaértékűnek mondható.

A március 26-án megrendezett Iskolaváró program standjai is ennek a szakmai csoportnak a közös előkészítő munkájával valósultak meg. Figyelembe vették a szervezésnél azt is, hogy a családok is el tudjanak jönni közösen a rendezvényre, hiszen a benyomások nemcsak a kisgyermek részére fontosak és döntőek.

A városunk Művelődési Központjának színháztermében és kis előcsarnokában 11 stand várta az érdeklődőket, ahol megismerhették az iskola szakmai munkáját, a tanórák és a tanórán kívüli szakkörök  tartalmát, módszereit, tevékenységeit.

Külön érdekessége volt a rendezvénynek, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat hajdúnánási kirendeltsége is várta az érdeklődőket, akik részletes betekintést nyújtottak munkájukba, fejlesztő foglalkozásaikba, elmondhatták a szülőknek az esetleges problémák megoldásának lehetőségeit a velük történt beszélgetések során.

Az iskola művészeti tanszakai is bemutatkoztak a családoknak – így a hangszeres zene, a grafika és a néptánc tanszakok is.

A programon nagy volt az érdeklődés, s a nap legnagyobb sikereként elmondható, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a gyerekek láthatóan jól érezték magukat, a szülők pedig minden felmerülő kérdésekre választ kaphattak a pedagógusoktól, a leendő elsős tanítónéniktől, a résztvevő szakemberektől.

A programsorozat következő állomása a beiratkozások előtt  az első osztályos nyílt tanórák  lesznek, ahol a szülők a tanítási órákon ismerkedhetnek az első osztályosok életével, a leendő tanító nénikkel.

Az iskola hármas szakmai összekötő munkája tovább folytatódik az óvoda-iskola-szakszolgálat között, mely az iskolába lépés akadályait dolgozza fel és – remélhetőleg-  oldja meg.

 

Fekete Andrea

 

Fekete Andrea

 

Fekete Andrea


 

Kiegészítő információk