Hírek

Trianon 100 - Nemzeti Összetartozás Napja

Trianon 100

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni "békeszerződés" aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, 2010. óta.
Az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjáról szóló törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Tizedik éve emlékezünk meg arról a szomorú eseményről, mely 100 éve szakította szét nemzetünket.
A "békeszerződés" nyomán az őshonos magyar népesség öt, a mai állapot szerint nyolc államban találta magát, és vele együtt történelmi és kulturális emlékhelyeink nagy részét is. A trianoni döntés 23,4 millió lakost érintett:
- 300 ezer került Ausztriához,
- 3,5 millió Csehszlovákiához,
- 5,3 millió Romániához,
- 4,1 millió Jugoszláviához (beleértve Horvát–Szlavónország 2,6 millió lakosát).
Magyarországon az összmagyarság alig kétharmada, 7,6 millió fő maradt.
Románia 102 724 négyzetkilométernyi területet kapott, amely nagyobb terület, mint a mai magyar állam területe, a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz 20 913 km2 került, Horvátországgal együtt 62 ezer. Csehszlovákia 61 661 km2-rel, Ausztria 3967 km2-rel gyarapodott. Lengyelország 519 km2-t, Olaszország pedig Fiumével 18 km2-t kapott.
Magyarország alaptörvénye (6.§ 3. bekezdése) kimondja, hogy „A Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását.”
Emlékezzünk együtt a trianoni traumáról és ünnepeljük közösen azt, hogy a magyar nemzet határok nélkül is összetart!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt (diákokat és felnőtteket), akik szeretnének velünk együtt emlékezni 2020. június 4-én.
A járványra való tekintettel a megemlékezés is sajátos módon, egyedi korlátok között jöhet létre.
A megemlékezésre jelentkezők nyilatkozatát a részvételről 2020. június 2-án (kedden) du. 15 óráig várjuk.
A megemlékezés formája: tetszőleges, a megemlékezés témájához kapcsolódó alkotás bemutatása (ének, vers, kordokumentum, történelmi események felolvasása, tánc, hangszerjáték stb.)
A bemutatásokat egyenes adásban közvetítjük. A technikai korlátok miatt egy bemutatás résztvevői max. kétfős csoportok lehetnek, és térben is szűk területre korlátozódnak (max. 10 m2).
A megemlékezés tervezett időpontja: 2020. június 4. 9.00-15.00
Helyszín: Óvoda utcai aula
 
 

 
 

Kiegészítő információk