Hírek

M5 Kulturális csatorna - 2020. március 20. Péntek

2020 Március 20. Péntek

 

M5 kulturális csatorna

Minden hétköznap reggel nyolc órától este fél kilencig oktatási műsorok. 8 órától 11 óráig az 5–8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsorokat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben. 11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak: a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéje érhető el egymás után, majd 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal. 12 órától a középiskolás korosztály számára érettségi műsorok következnek: magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem mindennap, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal. A délutáni műsorstruktúrában 14.30-tól az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsort, 17.00 órától az Érettségi műsorokat ismétlik. 20.00 órától pedig a Mindenki akadémiája című tudományos ismeretterjesztő sorozat következik. 

 

Szombaton és vasárnap 11 órától az Ismerd meg vetélkedőműsor ismétlései kerülnek műsorra. Az előzetes műsorterv minden nap frissül: a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldal oktatási műsorajánló menüjében

 

https://mediaklikk.hu/m5/cikk/2020/03/17/oktatasi-anyagok-pentekre-marcius-20

 

Felsős (6. osztályos tartalmak)

 

8:00 Biológia/Földrajz – Felszín alatti vizeink

Földünk vízkészletének nagy része a felszín alatt rejtőzik. A felszín alatti vizek tulajdonságairól, csoportosításukról, felhasználásukról Horváth Judit geológussal beszélgetünk. Az adásban a vezetékes ivóvíz útjára, valamint a hazai termálvizek jelentőségére is fény derül.

 

8:30 Nyelv és irodalom – Egri csillagok III.

Gárdonyi Géza megunhatatlan történetét, az Egri csillagokat elemezzük tovább. A regényt pár évvel ezelőtt a legismertebb, legtöbbet olvasott magyar regénnyé választották. Vajon minek köszönhető a siker? A kérdésre Papp Zoltán magyartanárral és Varga Szabolcs történésszel keressük a választ. Kiderül, hogy vajon mi tesz igazán izgalmassá és érdekfeszítővé egy történelmi olvasmányt. Lehet, hogy a végén a regényíráshoz is kedvet kaptok?

 

9:00 Történelem – A török kiűzése Magyarországról

A mintegy 150 évig tartó török uralom után végre fellélegezhetett a korabeli Magyarország. A törökök kiűzésének fontosabb állomásait, a háttérben zajló társadalmi-politikai-gazdasági folyamatokat és összefüggéseket Varga Szabolcs történész segít felgöngyölíteni és megérteni.

 

9:30 Matematika – Szöveges feladatok megoldása egyenlettel

A szöveges feladatok szereplői bárkik lehetnek - akár két játékmackó is, akiknek egyedi étkezési szokásait derítik fel a műsorvezetők matematikai egyenletekkel. S ha már étkezés, akkor az egészséges életmódról és a sport jótékony hatásáról is meggyőződhetünk.

 

10:00 Művészet – A kórus a reneszánsz és barokk korban

A reneszánsz és barokk énekművészetben a közös éneklés, a kórusok működése kiemelt szerepet játszott. Vajon mik a legfontosabb különbségek egy reneszánsz és egy barokk énekegyüttes között? Milyen műveket énekeltek a korabeli kórusok? Erre a kérdésre is válaszolnak a Vocapella kórus tagjai és vezetőjük, Novák-Szabó Lívia karnagy.

 

10:30 Osztályfőnöki óra

Komlóczi Zoltán zene és drámatanárral arra keressük a választ, vajon miért akar az ember mindig felfedezni valamit? A téma aktualitását a Mars-kolónia adta.

A művészeti percekben pedig megtudhatjuk, mint jelent a zene világában a periódus.

 

Nyelvtanulás

 

11:00 – Szólalj meg angolul (dupla részekkel)

11:30 – Szólj meg oroszul

 

Érettségi

 

12:00 Magyar nyelv- és irodalom - József Attila költészete

Ismét egy kis irodalom következik, ezen belül is József Attila költészete. Rövid élete alatt oly sok műve született, hogy nehéz mindet végig olvasni, de néhány fontosabb versét próbáljuk kiemelni, előtérbe helyezni.

 

12:30 Matematika – Logaritmus

Egy b pozitív valós szám „a” alapú (a>0, a11) logaritmusának nevezzük azt a kitevőt, amelyre a-t emelve b-t kapjuk. Természetesen a definíción és az érettségi példákon túl, helyet kapott a gyakorlati alkalmazás is. A szeizmológiai intézetben megismerkedhettünk a Richter skála működésével, ami szintén logaritmikus skála, hiszen nagyon kicsi és nagyon nagy értékek mérésére is alkalmas. A hangerő mérésére szolgáló dB skála is ilyen, hiszen a decibel két mennyiség arányának logaritmikus mértéke. A gyakorlati alkalmazáson túl, átvettük a logaritmus azonosságokat, függvényeket is.

 

13:00 Informatika – Programozás

Továbbra is a programozásról lesz szó. Ebben az adásban egy érettségi tételt old majd meg Robot, ami egy koordináta rendszerben tud 4 irányba (E,D,K,N) egységnyit mozogni. A feladatok ennek a robotnak a mozgásával kapcsolatosak. Ezen kívül megtudjuk, mi az a FINTECH kifejezés, és bemutatunk egy sikertörténetet is.

 

13:30 Földrajz – A korfa

A népesség összetétele nem és kor szerint a demográfia tárgykörébe tartozik, ami egy statisztikai adatok elemzésén alapuló tudományág. Ennek segítségével keressük az okait bizonyos, a népesség számában bekövetkező változásoknak, illetve igyekszünk bizonyos előrejelzéseket megállapítani a látható tendenciák alapján. Nagyon izgalmas, ahogy a jelen statisztikáiból következtethetünk az előzményekre, és a következményekre egyaránt.

 

14:00 Történelem – A sztálini diktatúra

Ismertetjük a sztálini diktatúra legfőbb jellemzőit:

  • a szocialista gazdaságpolitika lényege és annak társadalmi következményei;
  • a terror működése;
  • a személyi kultusz.

 

Mindenki Akadémiája

 

20:00 Mindenki Akadémiája

Megjelenhetnek-e a fizika törvényszerűségei a festészetben? Erről és még sok minden másról a Mindenki Akadémiájában.

Kiegészítő információk